Nek schouder rug massage

Nek schouder rug massage

Nek schouder rug massage is zeer geschikt wanneer je last hebt van gespannenheid in de spieren door bijvoorbeeld langere tijd werken in eenzelfde houding. Tijdens deze massagevorm worden zowel de nek, schouders als rug uitgebreid gemasseerd. De massage is met name gericht op de probleemgebieden waar spierknopen zitten. Deze ‘Triggerpoints’ ontstaan vaak als gevolg van overbelasting of ongunstig gebruik van de spieren. Zoals bij elke massagevorm, worden eerst de spieren opgewarmd. Dit gebeurt middels strijkbewegingen, ook wel effleurages genoemd. Dit voorkomt dat de spieren aanspannen en weerstand geven tijdens de massage. Deze massagevorm is een combinatie tussen ontspanningsmassage en gerichte diepe weefsel massage.

Je kunt bij deze massage kiezen voor een duur van 30 of 60 minuten.

De 6 voordelen van nek schouder rug massage

  1. Triggerpoints worden aangepakt, waardoor spierknopen ontspannen
  2. De doorbloeding wordt gestimuleerd, waardoor afvalstoffen beter afgevoerd worden
  3. Perfect voor wie werkt op kantoor of juist zwaar fysiek werk verricht
  4. Aan te bevelen bij stress en/of ongunstige (werk- of slaap-) houding
  5. Helpt hoofdpijn te verminderen/op te lossen
  6. Kleine investering, groots effect!

Waarom ook niet? Gun jezelf maandelijks een massage!

Wat houdt een spierknoop in?

Een spier bestaat uit afzonderlijke spiervezels. In normale ruststand is een spiervezel niet uitgerekt en ook niet samengetrokken. Wanneer sprake is van een triggerpoint in de spier, dan zijn de spiervezels in rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken dan in het gebied er omheen. De spiercellen zijn niet kapot, maar op deze plaatsen is de spierspanning dus hoger. De spiervezels blijven dan zelfs in rust samengetrokken. Er ontstaat een lokale verdikking: de spierknoop, wat voelt als een soort erwtje of speldenknop in het spierweefsel. Deze plaats in het lichaam heeft een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Dit kan je beweging beperken, zorgen voor stijfheid, krachtverlies en/of pijnklachten geven.

Samengevat is een spierknoop een bundeltje spiervezels welke strak aangespannen blijft en zich niet meer ontspant.

De oorzaak aanpakken

Denk eraan, dat wanneer de oorzaak van gespannen en pijnlijke spieren aanwezig blijft, de behandeling van triggerpoints tijdelijk verlichting geeft. Triggerpoints kunnen ontstaan door een kortdurende veel te zware belasting of juist te langdurige lichte belasting. Voorbeelden zijn: verkeerd tillen, sporten zonder warming-up, zwaar lichamelijk werk, vaak herhaalde bewegingen, te veel stress, een ‘hoge’, niet ontspannen ademhaling en een ongunstige (werk- of slaap-) houding. Probeer dus naast de gerichte massages, ook de oorzaak aan te pakken, voor zover dit mogelijk is. Om spierknopen op te lossen zijn vaak meerdere massagebehandelingen nodig, verdeeld over een aantal weken. Daarnaast kun je tussentijds zelfmassage toepassen om het effect te vergroten (vraag hiernaar, voor verdere uitleg).

Pijnklachten op een andere plek

Wat je misschien zal verbazen is dat spierknopen vaak klachten veroorzaken op een andere plek dan waar de spierknoop zelf zit. Je kunt bijvoorbeeld hoofdpijn ervaren, terwijl er zich spierknopen bevinden in het nek-, hals- of schoudergebied.

Tip bij dieperliggende spierknopen

Spierknopen in de meer dieperliggende spieren, zijn moeilijker te bereiken. Hotstone massage is dan een echte aanrader: de spieren worden daarbij extra opgewarmd door middel van hotstones, wat het weefsel nog soepeler maakt. Heerlijk in de koudere maanden.

Boek nu jouw nek schouder rug massage