Foto Lisette

12 Heerlijke massage tips

Een massage is persoonlijk. Het verschilt dan ook per persoon wat als prettig of minder prettig wordt ervaren. Gelukkig zijn er een soort basis-‘regels’, waarmee je iemand een heerlijke massage kunt geven. Hieronder volgen de voor mij belangrijkste:

1. Allergieën of contra-indicaties

Veel massageolie is op basis van noten, zoals amandelolie. Is iemand hier allergisch voor, dan kun je prima andere olie gebruiken zoals olijfolie, druivenpitolie of zonnebloemolie. Contra-indicaties betekent; redenen om niet te masseren. Denk daarbij aan een operatie die iemand gehad heeft, botbreuk of ziekte, die een bezwaar kunnen vormen om een massage te ondergaan. Raadpleeg dan bij twijfel een arts. Vaak kan een lichte massage alsnog, of heb je rekening te houden met gebieden die je overslaat.

2. Warme handen en warme kamer

Soms heb je koude handen, terwijl je met de massage wilt beginnen. Je kunt dan je handpalmen langs elkaar wrijven, waardoor ze opwarmen, maar wat ik nog beter vind werken, is je handen simpelweg even onder de warme kraan houden. Start je de massage dan is het ook prettig als de kamer alvast ongeveer 23 graden is. Dek iemand goed in met grote zachte handdoeken. Alleen het lichaamsdeel dat je masseert licht vrij tijdens de massage.

3. Houd contact tijdens de massage

Wanneer je gemasseerd wordt, stel je je kwetsbaar op. Omdat je niet kunt zien wat je masseur doet, kan het vreemd voelen, wanneer de handen ineens weg zijn. Dit kan gebeuren, wanneer er nog even een handdoek gepakt moet worden, of je wilt een massagetool pakken die verderop ligt. Om zoveel mogelijk ‘contactloze’ momenten te voorkomen, zorg je dat alles bij de hand ligt. Houd ook, voor zover mogelijk, met 1 hand contact. Ook met olie op de handen aanbrengen, kun je de hand die een kommetje vormt, met de handrug laten rusten op het te masseren lichaamsdeel.

4. Olie niet rechtstreekst op de huid

Verwarm de olie in je handen, voordat je deze aanbrengt. Als je het zo op iemands rug druppelt kan dat erg koud aanvoelen en voor een schrikreactie zorgen. Terwijl je juist wilt dat iemand ontspant.

5. Vraag om feedback

Leerzaam wanneer je na een massage een paar tips krijgt hoe het de volgende keer nog beter kan, maar het is fijner om dit tijdens de massage te horen. Je kunt hier dan gelijk op inspelen.

6. Masseer om de botten heen

Je slaat tijdens een massage de botten niet over. Je zorgt ervoor dat de druk van de massage af is en glijdt als het ware over het bot. Met name de ruggengraat en schouderbladen zijn erg gevoelig voor druk. Dit kan ook echt zeer doen, wanneer daar met dezelfde kracht op gedrukt zou worden, als op de spieren die je bewerkt. De randen langs de schouder en links en rechts van de ruggengraat druk uitoefenen is juist wel erg prettig.

7. Masseer naar het hart toe

Tijdens een massage komen er meer afvalstoffen in de bloedbaan terecht, omdat de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Maak je massagebewegingen naar het hart toe, dan worden de vrijgekomen afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd. Dit geldt vooral voor massage van de armen en benen. Naar het hart toe, wordt de natuurlijke werking van de bloedcirculatie ondersteund. Masseer je de nek, dan liever niet stevig richting het hoofd masseren, omdat dit eerder hoofdpijn kan geven.

8. Masseer synchroon

Wat je links doet, doe je rechts ook. Dit geeft rust en geeft een soort verwachtingspatroon, waardoor je iemand helpt gemakkelijker te ontspannen. Ook komen alle spieren aan bod en voorkom je dat sommige delen vergeten worden.

9. Bouw de druk op

Dit is een hele belangrijke tip en waarschijnlijk de meest gemaakte ‘fout’. Als iemand last heeft van een spier, heb je de neiging daar juist extra stevig en lang op te masseren. Helaas! Als je weefsel te lang en te heftig masseert heb je namelijk de kans op protest van je spier(en)… Er kan zelfs een soort ontstekingsreactie ontstaan. Wat ik daarom aanhoud; ‘Liever meerdere keren kort masseren, dan 1 keer lang.’ Het liefst verdeeld over meerdere dagen en weken. Je laat de spieren dan langzaam wennen en maakt ze los. Houd regelmaat in je massage en bouw de druk dus langzaam op.

10. Let op je eigen houding

Vaak kunnen masseurs zelf ook maar al te goed een massage gebruiken. Door de houding die je aanneemt en de kracht die je zet, kun je rugklachten en polsklachten ontwikkelen. Probeer dit te vermijden door continu actief te staan en te blijven bewegen. Zet je knieën niet op slot. Je kunt daarnaast ook voorzichtig sommige delen masseren met je ellebogen in plaats van je duimen. Dit kan vooral goed bij de schouderbladen.

11. Wasgoed gelijk wassen

Was je gebruikte handdoeken of lakens zo heet mogelijk in de wasmachine. Gebruik het liefst katoenen materialen. Die kunnen op 60 of zelfs 90 graden gewassen worden. Was je namelijk op lagere temperatuur, of heb je je handdoeken met olievlekken een week laten liggen, dan kan het goed zijn dat je deze vlekken er niet meer uit krijgt. Na maximaal 2 dagen dus een hete was draaien en je massage handdoeken zijn weer heerlijke fris voor je volgende massage.

12. Afsluiting

Een bonus tip. Wanneer je overgaat van het ene lichaamsdeel naar het volgende, bijvoorbeeld van de rug naar de benen, kun je dit duidelijk maken zonder woorden. Dit worden ook wel nerve ending strokes genoemd. Lang niet iedereen doet dit, maar ik vind het zeker van toegevoegde waarde. Door met je handen 1 voor 1 heel zachtjes naar beneden te glijden, een strijkbeweging, maak je duidelijk dat dat ‘onderdeel’ erop zit. Net niet zo zacht dat het kietelt, maar wel een stuk zachter dan het masseren. Dit alleen niet onder de voeten doen…

Veel succes met je massage!